Toscaanse Delicatessen: Een Culinaire Reis door Toscane

Toscaanse delicatessen

De lekkerste delicatessen uit Toscane op een rijtje!

Zeg je Toscane, dan denk je ongetwijfeld aan glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en heerlijk eten! De Toscaanse keuken draait om eenvoud, kwaliteit en lokale ingrediënten. Geen liflafjes en ingewikkelde recepten, maar de echte cucina povera. In deze blog deel ik acht typische Toscaanse delicatessen met je die je absoluut niet mag missen als je op reis bent in deze heerlijke regio.

1. Pecorino Toscano

Pecorino Toscano is een heerlijke schapenkaas met een milde, nootachtige smaak. Afhankelijk van de rijping kan de kaas zacht en romig zijn, of juist harder en pittiger. Combineer deze kaas met honing of vijgenjam voor een perfecte smaakexplosie. Je vindt Pecorino door de hele regio, maar vooral het gebied rondom Pienza staat bekend op de kazen die er geproduceerd worden. Wil je eens een kijkje nemen bij een boerderij die Pecorino produceert? Ga dan eens langs bij Fattoria Lischeto in de buurt van Volterra. Wil je traditionele pecorino uit de buurt van Pienza proeven, dan moet je bij deze winkel net buiten het historisch centrum zijn.

2. Prosciutto Toscano

Toscaanse ham onderscheidt zich door zijn kruidige aroma, dankzij het gebruik van knoflook, peper en kruiden tijdens het pekelproces. Kijk maar eens goed naar een ham uit Siena of een Pratomagno ham. Je zult zien dat je aan de buitenkant een hele laag zwarte peper vindt. Deze stevige smaak proef je terug als je de ham eet. Deze sterke smaken van Toscaanse vleeswaren zijn een van de redenen dat Toscaans brood vaak zonder zout gemaakt wordt. Eet je het samen met deze vleeswaren, dan heb je een perfecte balans.

3. Ribollita

Een van de minder bekende Toscaanse delicatessen is Ribollita. Deze stevige boerensoep wordt gemaakt op basis van brood, zwarte kool, bonen en andere groenten. Deze voedzame maaltijd weerspiegelt de traditionele Toscaanse filosofie om niets te verspillen. Veel Toscaanse gerechten zijn gebaseerd op brood, omdat men dit traditioneel veel at. Brood, vooral de variant zonder zout, kon je immers op heel veel manieren gebruiken en vult goed als je een lange dag werken op het land voor de boeg hebt.

4. Pappa al Pomodoro

Pappa al Pomodoro is de zomerse varant van de Ribollita. Ook hier vormt brood de basis, maar deze keer wordt het brood geweekt in het vocht van rijpe tomaten en olijfolie. Voeg wat basilicum en eventueel wat knoflook toe en je hebt de komende uren geen honger mee. Het resultaat is een eenvoudige maar ongelooflijk smaakvolle soep die zowel warm als koud kan worden gegeten. Een van mijn favorieten in de zomer!

5. Cantuccini

Cantuccini, ook wel bekend als biscotti, zijn harde koekjes met amandelen. Deze worden traditioneel geserveerd met een glas Vin Santo, een zoete dessertwijn, waarin je de koekjes kunt dopen. Het oudst bekende recept voor deze koekjes komt uit Prato en dateert uit 1700. De koekjes worden gebakken als een soort lange ‘worst’, die na de eerste keer bakken in de typische koekjes wordt gesneden. Daarna gaan de koekjes nog een keer de oven in voor een paar minuten. De naam cantuccini komt van het woord ‘cantuccio’ dat ‘hoekje’ betekent.

6. Vin Santo

Onmisbaar in combinatie met de cantuccini, is Vin Santo, letterlijk “heilige wijn”. Dit is een amberkleurige dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven, vaak Malvasia of Trebbiano. De druiven worden past laat geoogst, waardoor ze al gedeeltelijk ingedroogd zijn. Na de oogst worden ze nog een tijdje op rekken gedroogd, totdat ze klaar zijn om geperst te worden en te beginnen met het fermentatieproces in kleine tonnen van 50 liter. De wijn is pas na maanden of zelfs jaren op smaak om gedronken te worden. De klassieke combinatie van Vin Santo met Cantuccini vind je op vrijwel elk Toscaans menu.

7. Lardo di Colonnata

Lardo di Colonnata is een delicatesse gemaakt van gemarineerd varkensvet dat wordt gerijpt in marmeren bakken. Het wordt traditioneel geproduceerd midden in het gebied rondom Carrara, bekend vanwege het prachtige marmer dat daar vandaan komt. In het dorpje Colonnata wordt deze vleeswaar vermoedelijk sinds ongeveer 1800 geproduceerd. De smaak is zacht en boterachtig, perfect om te serveren op warm geroosterd brood. Ben je in de buurt van Colonnata en wil je deze specialiteit proeven? Dan kun je terecht bij een heus ‘Lard Rock Café‘!

8. Truffels uit San Miniato

Tot slot van deze lijst mogen Toscaanse truffels natuurlijk niet ontbreken. Deze paddestoelen die onder de grond (bij voorkeur op of om de wortels van eiken) groeien, zijn een echte delicatesse! Vooral de witte truffels uit San Miniato zijn beroemd. De vrij zeldzame en aromatische paddenstoelen worden vaak gebruikt om pasta, risotto of eieren een luxe en extra smakelijke touch te geven. Naast de witte truffels uit San Miniato, die je alleen in het najaar kunt vinden, kun je in heel Toscane het hele jaar door genieten van de zwarte zomertruffel. Mijn tip? Koop bij een lokale supermarkt een paar potjes met truffelschaafsel in olie. Zo kun je thuis nog heerlijk genieten van deze echte Toscaanse smaken.

Waar deze Toscaanse delicatessen proeven?

De beste manier om van deze delicatessen te genieten is door lokale markten, familiebedrijven en trattoria’s te bezoeken. Ik geef je in dit artikel al een paar tips. In steden zoals Florence, Siena en Lucca kun je culinaire tours boeken om de echte smaken van Toscane te ontdekken. Wil je met mij of een van mijn collega’s op pad voor zo’n tour? Kijk dan eens op de website van Eating Europe!

Conclusie

Toscaanse delicatessen zijn een weerspiegeling van de rijke culinaire tradities en de liefde voor lokaal geteelde ingrediënten. Of je nu een kaasliefhebber bent, houdt van zoetigheden of de hartige kant van Toscane wilt ontdekken, er is voor ieder wat wils. Maak je reis naar Toscane compleet door deze authentieke smaken te proeven en mee naar huis te nemen!

Delen

Bezienswaardigheden in Toscane

Top 10 Bezienswaardigheden in Toscane: Ontdek de mooiste regio van Italië Toscane is een regio die perfect in balans is: historische steden, adembenemende natuur, en

Lees verder »